19/09/2023

L'Ajuntament de Castelló ha presentat aquest dimarts el nou i actualitzat protocol d'actuacions per pluges per al municipi 2023-2024, que té com a objectiu establir les mesures de prevenció i els procediments d'actuació dels equips i sistemes d'evacuació d'aigües d'escolament, principalment en episodis de pluges torrencials i gotes fredes o DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) a la ciutat.


La presentació d'aquest protocol ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Begoña Carrasco, el regidor coordinador de Serveis Públics, Sergio Toledo, la tinenta alcalde del Grau, Ester Giner i el coordinador tècnic dels serveis públics municipals, Cristóbal Badenes. L'alcaldessa ha agraït també la presència de representants de les empreses concessionàries com FACSA, FCC, Menguilló, FOBESA o Sanejament Urbà, entre altres.


“Hem invertit més de tres milions en la millora del Protocol antiinundacions. Castelló compta amb un ampli dispositiu de més de 50 persones, entre els serveis tècnics i les empreses concessionàries, a més de Policia i Bombers, preparades per a actuar i activar, si fora necessari, els 12 caragols d'Arquimedes, les bombes, els grups electrògens, les comportes i les més de 140 bombes extractores per a evitar inundacions. També hem netejat els llits, per primera vegada en molts anys i sanejat embornals. Hem aprofundit en la prevenció per a arribar preparats a aquests episodis de fortes pluges”, ha manifestat l'alcaldessa.

Aquest protocol activa 28 operacions principals a partir de la caiguda de 10 litres per metre quadrat o si es té una alerta de precipitacions taronja o roja; la resta de les actuacions s'activen quan les precipitacions superen els 30 litres per metre quadrat.


Per part seua, el regidor Coordinador de Serveis Públics, Sergio Toledo, ha detallat que “s'ha canviat el col·lector de pluvials del grup Sant Agustí, per valor de 2,9 milions; el projecte de renovació de la EBAR séquia motor per 210.000 euros; el projecte d'execució d'una nova EBAR en la unitat d'execució 17 per 167.000 euros; i la reposició i millora de l'equipament de l'estació de bombament d'aigües residuals en la Segona Travessera per quasi 17.000 euros, a més del servei de manteniment i neteja de séquies i transport de residus amb un import anual de 104.000 euros; el servei de conservació i manteniment de les estacions de bombament de xarxa de clavegueram per 649.000 euros, el de neteja i inspecció de la xarxa de clavegueram en el qual invertim 342.000 euros a l'any i la neteja viària i de platges que a l'any són 9,6 milions d'euros”.

 


Infraestructures
Castelló compta amb 12 estacions de caragols d'Arquimedes d'evacuació d'aigües pluvials, 145 bombes d'evacuació, 28 grups electrògens i 34 comportes, sent la capacitat total d'evacuació diària de 2,8 milions de metres cúbics. Així mateix, gràcies a les instal·lacions de tamisos de protecció del mitjà receptor, en cada episodi de pluges, s'evita l'arribada de més de 1,5 tones de residus al medi natural.

 


Actuacions realitzades

Durant l'últim any hidrològic, el protocol s'ha activat en cinc ocasions i ha estat activat 36 dies.
A més, s'han realitzat millores en diferents instal·lacions de les quals es pot destacar la millora de les comportes de la séquia entrilles, la millora del clos dels Caragols de la Plana, millora del tancament de la EBAR Motor Serradal, la substitució de les bombes en el EBAR Lidón i en la EBAR Villalón. També s'ha disposat d'una cistella de retenció de sòlids com a sistema de reducció d'impacte en punts d'abocament de desbordaments a mitjà i s'han integrat noves instal·lacions al sistema de telecontrol i telecomandament amb els quals la instal·lacions integrades ascendeixen ja a 88.778.12 d'euros.