15/11/2023

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, al costat del regidor d'Urbanisme i Habitatge, Sergio Toledo i el regidor de Barris, Paco Cabañero, s'ha reunit amb els veïns que es beneficiaran del Pla de Rehabilitació d'Habitatges que l'Ajuntament ha posat en marxa per a remodelar 5 grups d'habitatges de Castelló perquè siguen més accessibles i eficients energèticament. És un projecte finançat amb fons europeus Next Generation amb una inversió total de 17.007.865,00 milions d'euros, dels quals 14.097.558,18 euros són finançament europeu i 2.910.306,82 euros són aportació municipal.

L'alcaldessa assenyala que “es tracta d'un projecte de gran envergadura amb el qual l'Ajuntament invertirà en els barris de Castelló per a millorar les seues condicions d'habitabilitat i tot a cost zero per als beneficiaris”. I és que amb anterioritat, aquest projecte contemplava que els veïns dels habitatges beneficiaris hagueren d'abonar el 10% del cost total de la rehabilitació, no obstant això el govern que lidera Begoña Carrasco sufragarà el 100% de l'import econòmic.

“Pretenem que els veïns estiguen informats en tot moment i avançar de la seua mà en aquesta millora el procediment de la qual per a la licitació iniciarem al desembre”. Així ho ha expressat la primera edil en les reunions que l'equip de govern està duent a terme, al costat dels tècnics de l'Oficina d'Habitatge de l'Ajuntament, amb els 594 beneficiaris d'aquesta remodelació integral per a explicar-los els detalls i els terminis.

L'execució del Programa d'Ajuda en Matèria de Rehabilitació Residencial i Habitatge Social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència contempla la rehabilitació integral d'aquests edificis per a dignificar els entorns urbans, potenciar l'eficiència energètica i la millora de la qualitat de vida dels veïns. En concret, es tracta en el cas del nucli urbà de Castelló, del Grup Rafalafena-Tarongers, que compta amb 312 habitatges i cinc locals; el Grup Cernuda i Velasco (antic Grup Ramir de Ledesma), amb 128 habitatges i quatre locals; i Sequiol (antic Grup Colorines), amb 120 habitatges. Les altres actuacions es localitzen en el Grau, sent el Grup José Antonio, amb 18 habitatges; i el Grup Mediterrani, amb 16 habitatges.

L'Ajuntament traurà a licitació pública l'adjudicació dels projectes al desembre. La fase de redacció està previst que comence al maig de 2024 i tindrà una duració de sis mesos i la fase d'execució de les obres començarà al gener de 2025 i tindrà una duració estimada de 15 mesos.


Grup Rafalafena-Tarongers

Contempla la renovació de la coberta, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la substitució dels termos elèctrics per bombes de calor, la substitució de finestres, millores en la coberta amb la retirada d'amiant, la instal·lació d'un ascensor, la creació d'una rampa accessible i la incorporació de mobiliari urbà.

Grup Sequiol (Colorines)

En aquest Grup està prevista la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la substitució dels termos elèctrics per bombes de calor, la retirada d'amiant, la renovació de les baixants, la instal·lació d'un ascensor, la conversió en zona de vianants i condicionament d'espai entre blocs, noves voreres de formigó i la instal·lació de nou il·luminat.

Grup José Antonio

Les actuacions previstes són les instal·lació de plaques fotovoltaiques i el sistema d'aerotèrmia, la retirada dels depòsits d'amiant en la coberta i en les baixants i la seua renovació, la instal·lació d'un ascensor, la conversió en zona de vianants i noves voreres de formigó i la instal·lació de nou enllumenat.

Grup Cernuda i Velasco

Es preveu la millora de la façana amb aïllament tèrmic, la substitució de finestres, d'amiant, de baixants, pluvials i residuals per edifici, la reparació de clivelles, fissures i humitats, la instal·lació d'ascensor, la creació d'una rampa accessible, millores en clavegueram, noves voreres i la instal·lació d'enllumenat amb fanals LED en la façana.

Grup Mediterráneo

El projecte contempla la instal·lació fotovoltaica i el sistema d'aerotèrmia, la millora de la coberta, l'eliminació d'amiant, la substitució de la gelosia metàl·lica, la instal·lació d'un ascensor, noves voreres, la conversió en zona de vianants de l'espai entre blocs i la instal·lació d'enllumenat i instal·lació elèctrica.