06/04/2024

El Saló de Plens de l'Ajuntament de Castelló ha acollit la presentació del mantell del Centenari per a la Mare de Déu del Lledó. Una presentació que ha suposat el primer acte oficial del programa de Centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu del Lledó, organitzat per la Real Confraria del Lledó.

En l'acte ha sigut present l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, junt al diputat de Cultura, Alejandro Clausell, així com la regidora de Festes i Ermites, Noelia Selma; el Perot 2024 i regidor d'Agricultura, Vicent Sales; el prior de la Confraria, Miguel Abril; el prior Emèrit, Ignacio Pérez de Heredia; Joaquín Guillamón, prior de la Basílica del Lledó; Jesús Lumbreras, president de la Real Confraria del Lledó, així com les Reines de les festes, Lourdes Climent i Vega Torrejón, i altres membres destacats de la Confraria, com la Junta de Cambreres, encapçalada per la seua presidenta Lledó Querol, a més de representants d'altres confraries de la ciutat i càrrecs del «món de la festa», entre altres.

El mantell del Centenari, conegut també com a mantell “del poble”, és una peça que ha sigut costejat per subscripció popular, sent confeccionat pel prestigiós artesà brodador sevillà José Antonio Grande de León.

L'alcaldessa de Castelló, qui ostenta al seu torn el càrrec de clavariesa en representació de l'Ajuntament de Castelló, ha afirmat que “arranquem amb molta il·lusió aquesta programació de les festes del Centenari en honor a la Coronació de la nostra patrona”.

Ho fem amb un acte molt simbòlic com és la presentació d'un mantell que serà el que vestirà la Mare de Déu el pròxim 13 d'abril, quan eixirà de la seua Basílica en direcció cap al centre de la ciutat i en la seua visita per les diferents parròquies i llocs de Castelló, en un altre dels moments cim d'aquesta commemoració dels 100 anys de la Coronació en 1924”.

El mantell del Centenari és una peça única. Un altre exemple de l'amor dels castellonencs cap a la seua patrona, que naix com a ofrena i un obsequi fet des del cor”, ha afirmat.

Per a Begoña Carrasco “els fils que confeccionen aquest mantell són com cadascun dels milers de castellonencs que, junts, abrigallem i vestim d'afecte a la nostra Patrona. Un mantell que cobrirà a un dels símbols més preuats de la ciutat i que aquest any del Centenari lluirà com mai, gràcies al treball i a l'afecte de la Real Confraria del Lledó, a les mans expertes de José Antonio Grande de León, però sobretot per l'aportació de moltes persones que han servit per a fer-ho possible”.

Quant a les descripció de la peça, aquest mantell és d'estil neobarroc, brodat en or sobre tissú de plata, amb disseny i execució del taller sevillà de José Antonio Grande de León, qui treballa habitualment amb les principals confraries de la capital andalusa vestint les seues imatges. Un mantell elaborat seguint la tècniques del brodat en or sevillà i adaptat a l'estil de la Mare de Déu del Lledó i la seua Confraria.

L'alcaldessa s'ha mostrat especialment il·lusionada en participar “en un acte amb el qual arranquen més de 130 activitats programades per a honrar a nuestra ‘mareta’ i que arribaran a tots els punts de la ciutat i del Grau. A més dels actes religiosos s'han organitzat activitats culturals com a concerts, activitats infantils, desfilades o exposicions”.

Tota una mostra de castellonerisme, orgull i sentiment a la Patrona dels castellonencs, en la qual va ser una edició històrica d'aquestes festes en honor a la Mare de Déu del Lledó”, ha conclòs

​​​​​​​