Introducció

Les principals festes de la ciutat són les que commemoren la seua fundació, Festes de la Magdalena. Són nou dies de festa que s´estructuren des del tercer dissabte de Quaresma fins el quart diumenge d´aquest període. El nucli de la celebració és la Romeria de les Canyes [foto 1], amb la participació de desenes de milers de castellonencs que tots els anys rememoren el fet fundacional tornant al solar dels seus avantpassats, al puig de La Magdalena [foto 2]. Aquest costum va tindre en els seus principis un caràcter penitencial que encara es conserva hui en dia.

Juntament amb la Romeria, cal destacar el protagonisme de les Gaiates [foto 3], monuments de llum exclusius de Castelló, les quals desfilen la nit del tercer diumenge de Quaresma i resten en diferents places al llarg de tota la setmana de festes.

Com festa gran que és, el dia de La Magdalena té una gran vigília, amb la celebració de la Cavalcada del Pregó, vertadera mostra etnològica dels costums dels diferents pobles de la província.

Durant tota la setmana se succeeixen els concerts, els espectacles pirotècnics i taurins, les actuacions de grups de teatre de carrer, les revetlles i els sopars populars, fins arribar al següent cap de setmana amb la celebració de l´ofrena a la Mare de Déu del Lledó i el Magdalena Vítol [foto 4], particular manera de posar punt i final a unes festes que es caracteritzen pel seu alt grau de participació popular.

Al llarg de l´any també se celebren les festes en honor a la Patrona de la ciutat, la Mare de Déu del Lledó [foto 5], els actes principals de les quals tenen lloc el primer cap de setmana de maig.

Amb l´arribada de l´estiu, es celebren al Grau les festes en honor a Sant Pere, la processó marítima de les quals és un dels actes més espectaculars. Al Grau existeix una gran afició al bou de carrer, per la qual cosa el recinte taurí es converteix en el cor de la festa.

El calendari festiu de Castelló es completa amb la celebració de les festes patronals en honor a Sant Cristòfol, en ple mes de juliol, en les quals els actes culturals prenen especial protagonisme. Igualment, fins divuit carrers i barris celebren les seues festes en honor als seus respectius patrons, l´origen de les celebracions, a vegades, es perd en la nit dels temps i sempre obeeix a l´objectiu comú d´honrar les tradicions.

 

La Romeria La Magdalena Gaiates Magdalena Vitol Basílica de Lledó