Què és l'Educació per al desenvolupament?

La Llei 1/2023, de 20 de febrer, de Cooperació per al Desenvolupament Sostenible i la Solidaritat Global, en la secció 3a, reconeix la importància de l'educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania global i el foment de la participació, la justícia global i la solidaritat.


En l'article 11 assenyala que:


“L'Educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania global comprén les accions d'educació, sensibilització i comunicació a través dels mitjans de comunicació i l'educació formal, des de l'etapa infantil fins a la universitària, en la no formal i en la informal, d'acord amb la legislació aplicable en la matèria. El seu objectiu és promoure en la societat espanyola la informació, el coneixement crític i la comprensió de les dimensions globals del desenrotllament sostenible i la solidaritat d'acord amb els principis contemplats en esta llei. Es potenciarà el rol clau que juga la cooperació descentralitzada en la seua promoció, en el marc de les seues competències i desenvolupament autonòmic, respectant les seues pròpies normatives creades a tal fi. D'igual manera promourà el compromís transformador, la participació social i el voluntariat per al desenrotllament sostenible global a través de les organitzacions socials i les ONGD.”


L'Educació per al desenvolupament ha tingut una àmplia evolució des de les seues primeres etapes, com a instrument de sensibilització i visibilització, fins al moment actual en el qual s'incorporen els conceptes de Ciutadania Global i de Transformació Social.


L'II Pla de Cooperació Internacional al L'Educació per al Desenvolupament i Solidaritat 2024-2027, aposta pel concepte de procés educatiu que tenen com a propòsit generar una consciència critica i transformadora, connectant el local amb el global, i mobilitzant a la ciutadania com a agent de canvi per a contribuir a la consecució de la justícia global i el L'Educació per al desenvolupament sostenible.
 

Objectius

  • Facilitar la comprensió dels vincles entre el local i el global, i la seua implicació en les desigualtats i en el desenvolupament sostenible.
  • Generar una visió conscient i crítica sobre les realitats que provoquen la pobresa, la desigualtat i l'exclusió.
  • Promoure una ciutadania més inclusiva i respectuosa amb la diversitat.
    Mobilitzar a la ciutadania per a afrontar com a comunitat global els reptes de desenvolupament sostenible a nivell planetari.
  • Promoure valors, comportament i actituds vinculades a la solidaritat i potenciar en la ciutadania la capacitat per a comprometre's amb accions col·lectives de solidaritat.

Àmbits d'actuació

  • Àmbit formal (educació reglada)
  • Àmbit no formal (educació no reglada complementària)
  • Àmbit informal (educació no reglada indirecta)

Dimensions

Les dimensions, no excloents i interrelacionades, a través de les quals es desenvolupa, són:

  •  Formació sobre desenvolupament
  •  Investigació per al desenvolupament
  •  Sensibilització
  •  Mobilització social

D'altra banda, l'Ajuntament de Castelló de la Plana manifesta també el seu compromís ferm amb l'educació, incloent-hi l'Educació per a la Ciutadania Global i la transformació, a través del seu Pla Estratègic Ciutat Educadora 2023-2027, que aposta per l'educació com a ferramenta de transformació social de la ciutat, per a fer-la més inclusiva, equitativa i promocionar el desenvolupament sostenible.

Modalitats i instruments municipals

EpCGTS, COMERÇ JUST I ENFORTIMENT DE XARXES LOCALS

  •  Convocatòria anual de projectes d'Educació per al desenvolupament, ciutadania global i sensibilització (EpCGTS).
  •  Activitats d'execució directa pel Negociat de Cooperació al Desenvolupament i Agermanament