Planetallers - estiu 2024

Aquests mesos de juliol i agost de 2024 tindrem tallers infantils de dimarts a divendres, a les 18 h, però separem els públics a qui estan dirigits en dos grups dins del públic infantil. Els tallers dels dimarts i dijous seran per a edats d'entre 4 i 8 anys i els de dimecres i divendres d'entre 9 i 12 anys.

En tots els casos l'aforament està limitat, la inscripció prèvia és necessària i l'activitat és gratuïta. Les inscripcions es realitzaran a través de la pàgina web eventbrite.es.

Dibuixa el Planetari


​​​​​​​

Des del Planetari de Castelló, us convidem a gaudir d'un matí diferent, dibuixant el Planetari, al costat de la mar.

La I edició de “Dibuixa el Planetari” tindrà lloc el proper 20 de juliol de 2024, de 10:00 a 13:00 h, a les instal·lacions del Planetari (zona exterior).

Podran participar en aquesta activitat els xiquets i xiquetes amb edats compreses entre els 6 i els 12 anys. Es diferenciaran dos categories a l'hora de valorar els treballs: grup 1 de 6 a 9 anys i grup 2 de 10 a 12 anys. Es premiaran els tres millors treballs-dibuixos de cada categoria.

L'activitat consistirà a dibuixar, pintar, il·lustrar… el Planetari i les seues instal·lacions exteriors. Es valoraran positivament l'originalitat, la tècnica i l'ús del color.

Els participants rebran un KIT DE DIBUIX dins d'un “saquet” commemoratiu+ kit supervivència (aigua i gorra Planetari)

Per a participar en l'activitat caldrà fer una inscripció prèvia a través d'Eventbrite (el nombre màxim de participants serà de 100). Les inscripcions s'obriran el dia 28 de junio a les 0:00 h i es tancaran el dia 17 de juliol a les 10:00 h.

II Cicle de Cinema de Ciència-ficció

II cicle de cinema de ciència ficció.
​​​​​​​Aquest estiu tenim la II edició del Cicle de Cinema de Ciència-ficció. Tindrem 5 pel·lícules durant juliol i agost amb la temàtica "La ciència en la ciència-ficció"

​​​​​​​Després de cada pel·lícula hi haurà un breu col·loqui.

Les pel·lícules es projectaran en castellà. ​​​​​​​Aquesta activitat està dirigida al públic general a partir de 14 anys. En totes les pel·lícules l'aforament està limitat, l'activitat és gratuïta i no es requereix inscripció prèvia, però serà necessari passar per taquilla a recollir la invitació.

Els títols i les dates d'aquesta edició són:

 • [divendres 5 de juliol, 18 h] EL PLANETA PROHIBIDOPoster "El planeta prohibido"


  El planeta prohibido (títol original: ​​​​​​​Forbidden Planet) és una pel·lícula de ciència-ficció estatunidenca de 1956, dirigida per Fred M. Wilcox i protagonitzada per Walter Pidgeon, Anne Francis i Leslie Nielsen. Constitueix la primera aparició de Robby, el robot.

  La trama és una recreació de La tempesta, obra teatral escrita per William Shakespeare en 1611, ambientada en l'era espacial,​ tal com els mateixos autors van reconéixer després de l'estrena de la pel·lícula.

  ​​​​​​​La tripulació d'una nau estel·lar en el segle XXIII investigarà el silenci de la colònia d'un planeta llunyà, només per a trobar dos supervivents, un robot poderós i el secret mortal d'una civilització perduda.​​​​​​​

 • [divendres 19 de juliol, 18 h] ATMÓSFERA CERO


  Poster "Atmósfera cero"​​​​​​​Atmósfera cero (títol original: Outland) és una pel·lícula britànica de 1981 dels gèneres de suspens i ciència-ficció amb guió i direcció de Peter Hyams, i amb actuació de Sean Connery, Peter Boyle, Kika Markham, Frances Sternhagen i Angelique Rockas.

  L'argument d'Atmosfera cero té moltes similituds amb el de la pel·lícula del gènere western High Noon (Només davant el perill / A l'hora assenyalada).

  Un agent federal destinat a una colònia minera a la lluna de Júpiter, Io, descobreix una conspiració de contraban de drogues. No rep cap ajuda dels treballadors ni de les autoritats quan es veu assenyalat com a assassí.​​​​​

 • [divendres 2 d'agost, 18 h] 2010: ODISEA DOS
  Poster "2010: Odisea dos"
  ​​​​​​2010: The Year We Make Contact (coneguda a Espanya com 2010. Odisea dos) és una pel·lícula estatunidenca de ciència-ficció de 1984, dirigida per Peter Hyams, basada en la novel·la 2010: Odissea dos, d'Arthur C. Clarke. Tant la pel·lícula com la novel·la són la continuació de la pel·lícula 2001: A Space Odyssey, de 1968.

  ​​​​​​​Una expedició conjunta dels EUA i la Unió Soviètica és enviada a Júpiter per a saber què va passar amb el Discovery i amb HAL. Els soviètics han construït una nau espacial que arribarà un any abans que la planejada Discovery II. Pel fet que els estatunidencs són experts en els sistemes de la computadora HAL 9000, però els soviètics poden portar tripulació abans que la nau Discovery s'estavelle contra la lluna Io, es decideix enviar una tripulació conjunta a Júpiter en la nau espacial soviètica Alexei Leónov.

 • [divendres 16 d'agost, 18 h]  GRAVITY

  Gravity és una pel·lícula britanicoestatunidenca de ciència-ficció de 2013, dirigida, produïda, coescrita i coeditada per Alfonso Cuarón. Guanyadora de 7 premis Oscar de l'acadèmia, el guió va ser escrit pel mateix Cuarón i el seu fill Jonás. Està protagonitzada per Sandra Bullock i George Clooney, i la seua estrena va ser el 4 d'octubre de 2013 als Estats Units.

  Dos astronautes intenten sobreviure després d'un accident que els deixa aïllats en l'espai. La doctora Ryan Stone (Sandra Bullock) és una especialista en la seua primera missió a bord del transbordador espacial Explorer. Està acompanyada pel veterà astronauta Matt Kowalski (George Clooney), que està al comandament de la seua última missió, abans de retirar-se.

 • [divendres 23 d'agost, 18 h] APOLLO 13
  ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
  ​​​​​​​Apollo 13 és una pel·lícula estatunidenca de 1995 que relata els problemes de la fallida missió lunar de l'Apollo 13. La pel·lícula és una adaptació lliure de la novel·la Lost Moon, escrita per Jim Lovell (el comandant de la missió Apollo 13) i Jeffrey Kluger. Va ser adaptada per William Broyles Jr. i Al Reinert, dirigida per Ron Howard i protagonitzada per Tom Hanks en el paper de Jim Lovell. La pel·lícula conté una de les frases més famoses del cinema: «Houston, tenim un problema», inclosa com a núm. 50 en AFI's 100 anys... 100 frases, una relació de les frases més famoses del cinema segons l'American Film Institute.

  ​​​​​​​La NASA ha d'idear una estratègia per a retornar l'Apollo 13 a la Terra sense problemes, després que la nau patisca danys interns massius, que posen en perill la vida dels tres astronautes a bord.

Jocs de taula de ciència

Jocs de taula de ciència
​​​​​​

Vine i descobreix el món de la ciència a través dels jocs de taula. Experimenta, resol problemes i diverteix-te amb les emocionants aventures que tenim preparades per a tu.

Es tracta d'una activitat gratuïta per a públic juvenil de 13 a 17 anys (amb la possibilitat de jugar també per als progenitors). L'aforament està limitat, la inscripció prèvia és necessària encara que l'activitat siga gratuïta. Les inscripcions es realitzaran a través de la pàgina web eventbrite.es fent click als enllaços següents segons el dia.

» Inscripció jocs del dissabte 13 de juliol, 11h (jocs amb química)
» Inscripció jocs del dissabte 10 d'agost, 11h (jocs de vida)
​​​​​» Inscripció jocs del dissabte 24 d'agost, 11h (jocs de la Terra i de l'espai)

Encara que poden afegir-se jocs semblants alguns dels jocs que jugarem els diferents dies seran:

 • [dissabte 13 de juliol, 11 h] JOCS AMB QUÍMICA

  ​​​​​​​
  ​​​​​​​Periodic, el joc dels elements. ​​​​​​​En Periodic, usaràs l'energia per a activar tendències periòdiques (com "Disminuir la massa atòmica" o "Augmentar els radis atòmics") i maniobrar estratègicament a través de la taula periòdica, "descobrint" elements per a aconseguir punts.

  Subatomic, el joc de construcció.
  ​​​​​​​Joc de formació de mall en el qual els/les jugadors/as competeixen per a construir una sèrie d'elements atòmics disponibles.

 • [dissabte 10 d'agost, 11 h] JOCS DE VIDA

  ​​​​​​​Genotype. Joc de tauler en el qual sereu ajudants del gran genetista Mendel i haureu de competir entre vosaltres per a recopilar dades experimentals sobre plantes de pésols.

  Cellulose. Joc de Biologia Cel·lular Vegetal és un joc de taula amb el qual et transportaràs a l'interior de les parets d'una cèl·lula vegetal. Desenvolupa la vida mitjançant processos cel·lulars com ara la fotosíntesi i la respiració cel·lular per a contribuir a la vitalitat de la cèl·lula en la qual habites.

 • [dissabte 24 d'agost, 11 h] JOCS DE LA TERRA I DE L'ESPAI

  ​​​​​Cascadia. Joc de tauler en el qual els/les participants competiran per aconseguir l'entorn més heterogeni de tot el Nord-oest del Pacífic. Per a això, mesclaran llosetes d'hàbitat i fitxes de fauna salvatge per a crear el seu propi paisatge. Cada partida de Cascadia presenta combinacions d'objectius de puntuació únics vinculats a una de les cinc espècies de fauna.

  La búsqueda del Planeta X. Des de 2016, els astrònoms han estat buscant un planeta remot que explique les òrbites úniques dels objectes del Sistema Solar. Al límit del nostre sistema solar… pot ser que hi haja un planeta rondant. En aquest joc competitiu de lògica, assumeixes el paper d'un astrònom: has de sondejar el cel nocturn i tractar de deduir la ubicació d'aquest planeta ocult. Seràs capaç de localitzar l'anomenat Planeta X?

Contes a peu de mar


​​​​​​​Programa "Contes a peu de mar" (val)
​​​​​​​
 

Des del Cultura s'organitzen tots els darrers estius un cicle de contes a l'aire lliure al costat de la mar. Estan pensats per a públic familiar. Es tracta d'una activitat gratuïta.

La d'enguany ja és la cinquena edició d'aquest cicle de contes que es ve realitzant als exteriors del Planetari. La novetat és que dos dels dies el conte es farà dins de la sala de Planetari.

Els contes són els dimecres de juliol i agost excepte el dia 7 d'agost (o siga els dies 3, 10, 17, 24 i 31 en juliol i els 14, 21 i 28 d'agost). L'hora dels contes és les 19:15 de la vesprada.

L'idioma del conte va canviant entre castellà i valencià i cal consultar-lo al programa. I també podeu consultar des de quina edat estan recomanats els contes (3 o 6 anys en la majoria d'ells).

No obstant això els contes que tindran lloc a la sala del Planetari tindran un horari diferent. Així el dia 31 de juliol tindrem 3 funcions de conte "L'al·lucinant viatge del peix globus" en valencià a les 18, 19 i 20 hores i el dia 28 d'agost 3 funcions més a les mateixes hores del mateix conte però en la seua versió castellana.

Donades les característiques del conte i la sala hem reduït l'aforament a 35 espectadors per cada funció. Per a obtindre les entrades cal fer-ho emprant la plataforma de venda d'entrades online del Planetari (https://entrades.castello.es) i allà seleccionar la sala "contes planetari", després la data o l'idioma i puntxant-li sobre comprar entrades ens permet seleccionar l'horari. Són gratuïtes però caldrà presentar-les per a poder accedir a la sala.