22/09/2025

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presidit en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Castelló la recepció oficial als participants en l'Assemblea Euro-Toques Comunitat Valenciana que reuneix en la capital de la Plana, fins demà dimarts 23 de setembre, a prop d'un centenar dels xefs més reconeguts de les províncies de Castelló, València i Alacant. Acompanyant a l'alcaldessa han comparegut la regidora de Turisme, Arantxa Miralles, així com la delegada d'Euro-toques en la Comunitat Valenciana, Susi Díaz, així com el xef castellonenc Miguel Barrera, responsable de l'organització d'aquesta trobada professional que compta amb els més destacats cuiners i cuineres de la Comunitat.

L'alcaldessa ha mostrat en primer lloc la seua satisfacció “perquè la ciutat de Castelló aculla aquesta assemblea que reuneix els millors cuiners a Castelló, permetent que es coneguen millor els millors productes de la nostra gastronomia, de la mar i la muntanya”.

Carrasco ha insistit en la importància de la gastronomia per a escometre la tercera transformació de Castelló amb el turisme i més concretament el turisme gastronòmic com un dels eixos fonamentals. “Estem lluitant per a posar a Castelló en el mapa i consolidar-la com una veritable capital gastronòmica, perquè ho tenim tot per a triomfar en aquesta terra: un port i la seua llotja amb els millors productes de la mar, però sense oblidar també la nostra muntanya”.

“Per tot això necessitem esdeveniments com aquest, rebre-us a prescriptors d'opinió perquè us convertiu en els millors ambaixadors de Castelló”, ha ressaltat.

Talent gastronòmic castellonenc
L'alcaldessa també ha volgut posar l'accent en la important pedrera de professionals de la gastronomia i el talent amb el qual compta la ciutat de Castelló “Tenim una Escola d'Hostaleria i Turisme (COSDA), que és capdavantera a nivell nacional i coneguda en tota Espanya, que forma a eixe talent castellonenc perquè isquen els millors cuiners i cuineres i exporten eixe talent a tot el nostre país. També tenim l'escola Gasma i el Centre de Turisme CDT, que també imparteix formació a professionals de l'hostaleria”.

Cuina i solidaritat
Begoña Carrasco ha tingut així mateix paraules d'agraïment per a la resposta solidària que els cuiners de la Castelló i de la resta de la Comunitat Valenciana van tindre durant la riuada que va afectar la província de València. “És molt més que cuina. És talent, però també és sentiment, és solidaritat”.

Carrasco ha recordat que “Amb tots eixos productes no peribles, ací els valents d'aquesta beneïda terra es van posar a cuinar a l'Escola d'Hostaleria i també en el CDT per a portar plats de menjar perquè els nostres germans pogueren menjar de calent. Per tant, hui parlem de gastronomia, hui parlem de turisme, hui parlem de posar Castelló en el mapa, però també parlem de sentiments, també parlem d'eixe orgull de ser valencians i parlem de solidaritat”.

La primera edila ha personificat també la seua benvinguda i agraïment en la figura del xef, Miguel Barrera, “perquè el que es proposa el duu a terme. Va ser el primer cuiner, el primer xef prestigiós a la província de Castelló a aconseguir una estrela Michelin. I ha sigut per la seua obstinació, per la seua voluntat i pel seu treball amb el de tot l'equip el que aquest Congrés, aquesta Assemblea se celebre ací a la ciutat de Castelló. I no podem estar més agraïts, més contents, més satisfets i més orgullosos”.

Miguel Barrera, per part seua, ha traslladat també la seua “emoció i orgull per ser a la casa de tots els castellonencs. És honor poder ajuntar en aquest espai a tants cuiners de prestigi.

El xef castellonenc també ha volgut mostrar el seu agraïment “de manera especial l'alcaldessa de Castelló, perquè gràcies a ella s'ha pogut realitzar aquesta assemblea, ja que quan li comentem que anàvem a fer aquest esdeveniment va dir que faria el que fera falta per a fer-ho realitat i per això estem molt agraïts”.


Més promoció per a Castelló
La delegada d'Euro-Toques en la Comunitat Valenciana, Susi Díaz, també ha volgut ressaltar la seua satisfacció per l'acolliment per part de l'alcaldessa de Castelló, al mateix temps que ha comentat que “Castelló necessita de més projecció i que es conega més. Aquesta assemblea servirà perquè s'escolte més, es veja més i s'entenga més a Castelló. I estem orgullosíssims que l'assemblea se celebre en aquesta ciutat”.

“Com a cuiners, necessitem que els productors i els productes de Castelló arriben fins al sud de la Comunitat Valenciana i que tots els cuiners els posem en valor com mereixen”, ha referit Díaz.

Destí de referència gastronòmic
Per part seua, la regidora de Turisme, Arantxa Miralles, ha destacat que “acollir l'Assemblea d'Euro-Tocs reafirma a Castelló com a referent gastronòmic nacional. La confiança que Euro-Tocs deposita a la nostra ciutat ens permet obrir les nostres cuines i la nostra cultura al món, reforçant la imatge de Castelló com un lloc innovador, acollidor i orgullós del seu patrimoni culinari. Acollir esdeveniments d'aquestes característiques demostra que estem en el camí correcte per a continuar consolidant-nos com un destí de referència”.

En finalitzar l'acte, l'alcaldessa ha obsequiat a Susi Díaz amb la reproducció d'una gaiata de ceràmica “com a símbol identitari de la ciutat, de la seua història i les seues Festes Internacionals de la Magdalena”, mentre que la xef ha entregat a l'alcaldessa un capell de cuiner, també realitzat en ceràmica com a record d'aquesta Assemblea de Euro-toques a Castelló.

Entre les activitats que inclou el programa d'aquesta assemblea estan la visita a la Llotja del peix del Grau o a l'Escola d'Hostaleria i Turisme Costa de Flor del taronger (COSDA).

Euro-Tocs és una prestigiosa xarxa europea de cuiners que reuneix més de 3.500 xefs en 18 països de tot el continent. A la província de Castelló són més de 20 els xefs que estan associats a ella.