09/07/2025

08 de juliol de 2025.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, al costat del tinent alcalde del districte Oest, Vicent Sales, el regidor d'Infraestructures i Urbanisme, Sergio Toledo, i el regidor de Medi Ambient, Cristian Ramírez, ha visitat la recent finalització de les obres d'urbanització de la ribera del Riu Sec en la zona del Crèmor. En la visita també han participat representants de les associacions de veïns de Venda Nova, San José Obrer, Venda Rosita, Cardenal Costa, Donoso Cortés, Roser, Crémor i Raval Universitari, Sant Joan del Riu Sec, a més de la directora i cap d'estudis del CEIP Jaume I.

Aquesta actuació, cofinançada amb fons europeus Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, ha suposat una inversió de 3.815.676,96 euros i representa una de les principals apostes de l'actual equip de govern per la vertebració de zones residencials i la transformació del seu entorn, cosint els barris, millorant la qualitat de vida dels veïns. I una aposta clara per la renaturalització urbana i la recuperació d'espais públics per a la ciutadana.

Durant la visita, l'alcaldessa ha afirmat que “aquesta obra no sols suposa una millora urbanística d'un entorn clau, sinó que posa en valor un entorn natural únic com és el Riu Sec, revitalitzant un espai natural emblemàtic de la ciutat”. A més, “es millora la connectivitat entre diversos barris de Castelló. Hui donem resposta a una demanda veïnal històrica amb una intervenció moderna, sostenible i pensada per a les persones”, ha manifestat.

Carrasco també ha destacat que “pocs projectes farem com aquest, amb aquest import econòmic, que siguen tan transformadors i vertebradors. Uneix la zona del Raval Universitari, uneix la zona de l'estació de ferrocarril, en la qual ja estem actuant per a dignificar-la i uneix també la zona de l'avinguda l'Alcora i els barris del districte Oest. Un projecte sostenible, integrador i centrat en millorar la qualitat de vida de les persones”.


Una passarel·la ciclopedestre, el gran atractiu
Un dels elements més singulars del projecte és la nova passarel·la ciclopedestre, de disseny amb arc metàl·lic i entarimat de fusta natural, amb una longitud de prop de 42 metres, que connecta tots dos marges del Riu Sec: des del carrer Cronista Muntaner, en el barri del Crémor, fins al parc Botànica Carmen Albert, en el Raval Universitari. Aquesta infraestructura permet no sols millorar la connectivitat entre barris, sinó també embellir un entorn natural clau de la ciutat i fer-lo més accessible per a vianants i ciclistes.

Carrasco ha assenyalat que aquesta actuació s'emmarca dins del Pla de renaturalització de la Ciutat, amb el qual es persegueix “fer de Castelló una ciutat més verda, més habitable i connectada, on es fomente l'ús de la bicicleta i el passeig, i s'impulse el turisme sostenible i esportiu”. En aquest sentit, ha recordat que “continuem apostant per projectes que afavorisquen la mobilitat sostenible i la pràctica de l'esport a l'aire lliure. Aquesta obra contribueix, a més, a reforçar el nostre compromís de voler ser Capital de l'Esport i de mantindre el segell Active Running City, un títol que rebem amb orgull en el Comité Olímpic Espanyol, coincidint amb FITUR. Un reconeixement a l'aposta que fem a Castelló per afavorir la pràctica del running en entorns urbans”.

Els treballs han abastat més de 29.000 metres quadrats, incloent-hi actuacions en tots dos marges del riu, el llit, la via pecuària Corriol de l'Enramada i l'adequació de l'entorn de l'ermita de Sant Joanet del Riu, complint amb això el compromís adquirit amb els veïns.


Mirador al riu
A més, s'ha creat un mirador al riu i s'ha habilitat una àmplia zona verda d'uns 24.000 metres quadrats, travessada per itineraris per als vianants i ciclistes que van des de l'avinguda de l'Alcora fins a l'avinguda Cardenal Costa, passant sota el pont del segle XXI.

En total s'han plantat 200 arbres i 2.200 plantes arbustives, s'han instal·lat 100 noves lluminàries, sistemes de reg i una estació de bombament d'aigües pluvials, així com mobiliari urbà compost per 25 bancs, 3 fonts de consum humà i 30 papereres.

L'obra ha sigut executada en un termini de 12 mesos més 3 mesos de pròrroga a causa de retards en la fabricació de la passarel·la, provocats per l'atenció prioritària de l'empresa a altres obres d'emergència per la DANA i també a causa de problemes en el subministrament de materials.


Urbanització carrer Venècia
El projecte ha inclòs la urbanització de 206 metres lineals del carrer Venècia, que ara connecta amb el Camí Vell de l'Alcora i disposa de nous serveis urbanístics, calçada de sentit únic, aparcament en cordó i voreres, a més de xarxes de clavegueram, pluvials, enllumenat, proveïment, electricitat i telecomunicacions.


Pastilla per a albergar el nou IES Crèmor
En el mateix entorn es troba la pastilla de terreny per a cedir a la Conselleria per a la construcció d'un nou institut en el barri Crèmor, una infraestructura educativa que respon a la demanda de la zona i que permetrà ampliar l'oferta formativa de la zona. L'alcaldessa ha destacat que es tracta d'un centre “molt necessari per a Castelló i per als veïns i veïnes del barri”.