02/05/2025

La xarrada va ser impartida pel reconegut expert en dret d'estrangeria David Barrachina, President de la Secció d'Estrangeria del Col·legi d'Advocats de Castelló. “Suposa una oportunitat per a avançar en integració, i volem assegurar-nos que cada persona migrant conega els seus drets i sàpia com exercir-los”, assenyala la regidora l'àrea, *Maica Furtat
Una jornada pionera que va tindre un caràcter merament informatiu anticipant-se a l'entrada en vigor de la nova Llei d'Estrangeria. A la ciutat de Castelló consten més 41.000 persones estrangeres
02 de mayo de 2025 – El Negociat de Convivència Social i Interculturalitat de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Castelló ha organitzat la ponència “Coneix els teus drets: Reforma de la Llei d'Estrangeria”, una iniciativa destinada a informar la població migrant resident a la ciutat.
L'acte va tindre lloc en la Cambra Agrària Local, en col·laboració amb l'Associació Villacolombia de Castelló, i va comptar amb la presència de la regidor de Benestar Social, Maica Hurtado, així com del president de l'entitat, John Castro. La ponència va ser impartida pel reconegut expert en dret d'estrangeria David Barrachina, President de la Secció d'Estrangeria del Col·legi d'Advocats de Castelló.
“Des de l'Ajuntament de Castelló treballem perquè cap veí o veïna quede fora de l'accés a la informació jurídica que afecta el seu dia a dia. Suposa una oportunitat per a avançar en integració, i volem assegurar-nos que cada persona migrant conega els seus drets i sàpia com exercir-los”, va declarar Maica Hurtado, regidora de Benestar Social.
Durant la sessió, es van abordar els aspectes clau de la reforma del Reglament d'Estrangeria, que entrarà en vigor el pròxim 20 de maig de 2025, modernitzant el marc normatiu vigent des de fa més d'una dècada. Barrachina va explicar les principals novetats d'aquesta reforma, com la reducció del temps de residència per a l'arrelament social, la creació de noves vies de regularització, la millora en la reagrupació familiar i la simplificació de tràmits.
A més, la jornada va incloure un bloc centrat en els drets i deures de les persones migrants, així com un espai de resolució de dubtes legals, on els assistents van poder plantejar les seues inquietuds de manera directa al ponent.
Per part seua, John Castro, president de l'Associació Villacolombia, va destacar la importància del treball conjunt entre administracions i entitats socials: “Aquesta ponència ha sigut molt valuosa per a la nostra comunitat. Agraïm a l'Ajuntament la seua sensibilitat amb la realitat migrant. L'accés a la informació és una eina poderosa per a promoure la inclusió i el respecte a la diversitat”.
Segons el cens més recent disponible (febrer de 2025), la ciutat de Castelló compta amb 186.929 habitants, dels quals 41.660 són persones d'origen estranger, la qual cosa representa més del 22% de la població total. Aquesta població migrant, que es veurà directament beneficiada per la reforma del Reglament d'Estrangeria, està composta majoritàriament per ciutadans de Romania (15.509 persones) i Colòmbia (6.245 persones). Aquestes dades posen en relleu la importància d'acostar la informació jurídica a una part significativa de la ciutadania, promovent la inclusió real i l'exercici efectiu dels seus drets en igualtat de condicions.