Zona de baixes emissions convocatòria 2021

Ministeri

Convocatòria

Import

Període execució

Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

Implantació de zones de baixes emissions i transformació digital i sostenible del transport urbà

10.542.972 €

2022 - 2025

 

RESUM DEL PROJECTE

A través d'aquesta convocatòria Castelló posarà en marxa una Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ciutat, complint així amb les obligacions definides en la Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica. L'objectiu del projecte és millorar la qualitat de l'aire a la ciutat, reduir les emissions de CO2 degudes al trànsit rodat i fomentar la mobilitat activa en el municipi. Així mateix, la Zona de Baixes emissions contribuirà a pacificar el trànsit rodat de Castelló, transformant el centre urbà en plataformes úniques i accessibles on el vianant tindrà prioritat sobre el trànsit rodat.


ACTUACIONS REALITZADES

Actuació 1. Implantació d'una Zona de Baixes Emissions:

delimitació del centre urbà en un àmbit aproximat de 745.000 m². Per a la restricció del trànsit contaminant s'implantarà un sistema de vigilància i sanció en el següent àmbit d'actuació:

  • Nord: Carrer Cerdán de Tallada
  • Est: Carrer Sant Roc, Carrer Sanahuja, Carrer Governador Bermudez de Castro, Carrer Guitarrista Tàrrega i Avinguda Casalduch.
  • Sud: Carrer Orfebres Santa Línia i Carrer Lepant
  • Oest: Ronda Millars i Ronda Magdalena.

Actuació 2. Accions complementàries a la Zona de Baixes Emissions:

aquesta actuació inclou un conjunt de mesures complementàries per a assegurar l'efectivitat de la ZBE i de poder realitzar un correcte seguiment d'aquesta actuació. Inclou les següents accions:

  • Instal·lació de detectors de qualitat de l'aire
  • Sistema de gestió d'infraccions
  • Sistema d'informació i control

Actuació 3. Adequació modal en zona de prioritat central, zona 1, zona 4 i carrer Moyano:

dins de l'àmbit d'actuació s'implementarà un model de carrer de plataforma única, amb la finalitat de millorar la seguretat, l'accessibilitat i la qualitat urbana. Les actuacions s'adaptaran a l'actual estat dels carrers i les necessitats veïnals, creant des de nous espais amb zones completament per als vianants i amb trànsit restringit, fins a carrers que per la seua ubicació estratègica permeten el trànsit públic. Aquesta actuació fomentarà un nou model de mobilitat urbana que suposa una oportunitat per a alinear el nou urbanisme de Castelló cap als objectius de sostenibilitat social, econòmica i mediambiental impulsats per l'Organització de les Nacions Unides a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.


INVERSIÓ DEL PROJECTE

Actuació finançada per Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència fons Next Generation EU.

 

  •  Import total del projecte: 10.542.972 €
  •  Import de finançament europeu: 7.841.880 €
  •  Importe aportació municipal: 2.701.172 €

 

PROCÉS PARTICIPATIU

L'actuació d'adequació modal del projecte de Zona de Baixes Emissions de Castelló va comptar amb un procés de participació ciutadana acompanyat per una campanya de comunicació amb finalitats divulgatius. La participació ciutadana es va dur a terme a través de dues accions principals. D'una banda, es van realitzar enquestes obertes a la ciutadania, tant en línia com a peu de carrer, que van comptar amb la participació de 447 persones. L'enquesta en línia es va obrir a tota la ciutadania i es va difondre pels principals canals de comunicació de l'ajuntament. Les enquestes a peu de carrer es van dur a terme en les zones beneficiàries de l'actuació, per a conéixer en primera persona l'opinió de veïnat i comerciants. D'altra banda, es va organitzar una reunió informativa per a resoldre inquietuds i recopilar suggeriments amb els principals agents socials de la ciutat a la qual van assistir diverses associacions veïnals.

ENLLAÇOS D'INTERÉS

Informació sobre la convocatòria

Informació sobre el procés participatiu

 

IMATGES

 

Reunion agentes sociales Reunion agentes sociales 2 ESQUINA CLAVE PASO CON CALLE EN MEDIO DESPUES

 

CALLE SAN FELIX HACIA CALLE ENMEDIO DESPUES DESDE REY DON JAIME A PLAZA CLAVE DESPUES ESQUINA PLAZA CLAVE CON SAN FELIX DESPUES
​​​​​​​
 

​​​​​​​

logo Plan Recuperación, Transformación y Resiliencia