Modernització del Mercat Central i Mercat de Sant Antoni

Ministeri

Convocatòria

Import

Període execució

Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme

Ajudes per al suport a mercats, zones urbanes comercials, comerç no sedentari i canals curts de comercialització.

2.420.000 €

2023 - 2024

 

RESUM DEL PROJECTE

L'actual projecte pretén remodelar i millorar les instal·lacions del Mercat Central i Mercat de Sant Antoni de Castelló per a donar suport al comerç local a la ciutat. Per a dur-ho a terme se centra en sis grups d'actuacions enfocades principalment en la transformació digital, la transició cap a fonts d'energia més sostenibles i l'impuls del coneixement i habilitats dels empleats i autònoms relacionats amb els comerços.

L'objectiu clau d'aquest projecte és garantir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social, mitjançant la implementació de la tecnologia necessària per a conduir al municipi cap a una senda de consolidació econòmica en el sector comercial.


ACTUACIONS REALITZADES

La modernització del Mercat Central i el Mercat de Sant Antoni de Castelló s'ha plantejat entorn d'un projecte que conté 6 agrupacions d'actuacions centrades en la transformació digital, la transformació del punt de venda, la sostenibilitat i economia circular, la cadena de subministrament i traçabilitat, la formació i altres.

Cada agrupació se centra en millorar un aspecte concret i característic de cada mercat. Per això, algunes actuacions es duran a terme en tots dos mercats i altres solo en algun d'ells. Les detallem a continuació:

 • Transformació digital: fer dels mercats de Castelló espai digitals amb una gestió de dades que millore tant l'experiència de compra dels clients com a oportunitat de venda dels comerciants. En aquesta línia es desenvoluparan dues actuacions:
  • Mercat intel·ligent o smart market amb l'objectiu de millorar les vendes i experiències de compra del Mercat
  • Targeta ciutadana. Inclourà el comerç local en l'ecosistema de serveis municipals per a gestionar accessos al pàrquing, demanar productes en línia o pagar i beneficiar-se de descomptes. També es vincularà a l'ús de les taquilles per a recollida de comandes.
 • Transformació del punt de venda: convertir els mercats de la ciutat en espais més accessibles i modernitzats per a facilitar el dia a dia de comerciants i ciutadania.
  • Marketplace: es crearà un mercat en línia per a adaptar el consum de proximitat a les necessitats i perfil del nou consumidor. Aquesta actuació permetrà la compra en els mercats a qualsevol hora, evitant esperar torns i desplaçaments.
  • Pantalles i gestor de torns: amb informació rellevant en temps real.
  • Accessibilitat. S'utilitzarà la intel·ligència artificial i l'aprenentatge automàtic per a facilitar a les persones amb discapacitat auditiva l'accés i procés de compra en tots dos mercats. A més, s'incorporarà un sistema de guia per a les persones amb discapacitat visual en el Mercat Central.
 • Sostenibilitat i economia circular: es duran a terme una sèrie d'intervencions per a millorar la sostenibilitat dels edificis, incloent-hi el control de la despesa d'enllumenat i climatització.
 • Cadena de subministrament i traçabilitat: implementació d'etiquetes digitals per a poder rastrejar els productes en venda, amb les quals es presentaran les característiques dels productes, a més de contribuir a la seua seguretat alimentosa.
 • Formació per a treballadors i autònoms del sector comerç: es posarà a la disposició de tot el teixit comercial de Castelló cursos de formació teòrica, pràctica, sensibilització i ús de gestió tecnològica per al comerç i els seus diferents productes.
 • Connectivitat i comunicació: implementació de xarxes wifi, 5G i Fibra en tots dos mercats per a millorar la seua connectivitat interior i exterior. S'instal·laran també pantalles digitals amb informació sobre l'oferta de productes i serveis del comerç de la ciutat, així com informació cultural i social del municipi.


INVERSIÓ DEL PROJECTE

Actuació finançada pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation EU.

 

 • Import total del projecte: 2.420.000 €
 • Import de finançament europeu: 1.936.000 €
 • Import aportació municipal: 484.000 €

 

ENLLAÇOS D'INTERÉS

Informació sobre la convocatòria

Mercat Central de Castelló

​​​​​​​

logo Next Generation EU
logo Plan Recuperación, Transformación y Resiliencia