El Planetari

Vista frontal del Planetari

El Planetari de Castelló és el primer edifici d'aquestes característiques que es va construir a la Comunitat Valenciana i s'ha constituït com un dels eixos principals pel que fa a la cultura de divulgació científica.

Està situat al Grau, al principi del passeig Marítim, que s'allarga fins a Benicàssim. Enclavat a la vora del Mediterrani, destaca per la seua cúpula blanca de 25 m d'alçària per damunt del blau de la mar, i resulta un marc ideal per al contacte amb la ciència.

Al costat de l'accés principal de l'edifici es troba l'estàtua denominada La femella del mar, de l'escultor castellonenc Juan Ripollés. Rodejant l'edifici hi ha un espai dedicat a les exposicions a l'aire lliure, on destaquen la rosa dels vents i el rellotge de sol.

En el seu interior, tot just accedint al vestíbul, ens trobem el Pèndol de Foucault, una sala d'exposicions i la sala d'actes i conferències.

En la planta inferior podem trobar tres sales d'exposicions més i, a la planta superior, la sala del planetari, dotada amb un sistema de projecció híbrid, format per un projector optomecànic de la marca Carl Zeiss, que ens acompanya des de la inauguració, i al qual recentment s'ha afegit un projector digital a cúpula completa d'RSA Cosmos, amb la finalitat de fer més agradable i interessant la sessió a les persones assistents.

Rellotge de Sol. Exteriors.  Sala del planetari al Planetari

Història

El Planetari es va inaugurar el 8 de maig de 1991 i, des d'aleshores, ha sigut un focus de divulgació de la ciència i de l'entreteniment a la ciutat de Castelló.

Entre els esdeveniments que han tingut lloc en aquests anys, han sigut importants les múltiples edicions de les Jornades d'Astronomia que, quasi des del principi, s'han convertit en un punt de trobada important en l'àmbit nacional dels astrònoms aficionats, així com dels formadors del jovent.

El Planetari també és un lloc de reunió per a observacions d'esdeveniments astronòmics, com eclipsis de Sol o Lluna i trànsits planetaris per davant del Sol. També es realitzen altres observacions planificades tots els estius i quan els acostaments planetaris les fan més espectaculars.

Durant aquests anys han passat pel Planetari algunes exposicions itinerants que, juntament amb les pròpies, han oferit al públic una visió molt variada de la ciència, tant de la naturalesa com de la física o la paleontologia.

Activitats

projeccions de planetariexposicionstallers i planetallers observacions del celcursoscongressos i jornades

Visites de grups educatius. Informació i formalaris

Horaris i reserves

Disponible la venda d'entrades en líniaInformació i reserves

Telèfons: 964 28 29 68 - 964 28 25 84​​​​​​​

Passeig Marítim, 1 - 12100 Grau (Castelló)

Més dades en l'apartat Contacte que està més avall.

Horaris d'obertura

 • Les exposicions poden visitar-se gratuïtament dins de l'horari d'obertura.
 • L'horari d'obertura i la programació de planetari dels dies festius que no siguen dilluns coincideix amb l'horari i la programació dels diumenges.
 • El Planetari està tancat al públic els dilluns i les vesprades dels diumenges i dels festius durant tot l'any.
 • Programació actual: el programa amb les projeccions específiques del mes actual pot trobar-se en la secció Projeccions d'Astronomia

Horaris especials

 • El Planetari estarà tancat els dos caps de setmana de festes de la Magdalena.
 • Els dies entre setmana de la Magdalena estarà obert de matí per als grups escolars en l'horari habitual.
 • Els dies festius 1 i 6 de gener, 29 de juny, 24, 25 i 31 de desembre el Planetari romandrà tancat.

Hivern i tardor (gener, febrer, novembre i desembre)

 • De dimarts a divendres de 9:30 a 14:45 h
 • Dissabtes de 10:30 a 13:45 h i de 16:30 a 19:45 h
 • Diumenges de 10:30 a 13:45 h
 • Projeccions de planetari a l'hivern i a la tardor:
  • De dimarts a divendres a les 13:00 h i a les 14:00 h
  • Dissabtes a les 11:00 h, 12:00 h, 13:00 h, 17:00 h, 18:00 h i 19:00 h
  • Diumenges a les 11:00 h, 12:00 h i 13:00 h
  • Grups educatius (amb reserva prèvia): de dimarts a divendres. Cal concretar l'horari matinal.

Primavera i tardor (març, abril, maig, juny, setembre i octubre)

 • De dimarts a divendres de 9:30 a 13:45 h i de 17:00 a 19:45 h
 • Dissabtes de 10:30 a 13:45 h i de 16:30 a 19:45 h
 • Diumenges de 10:30 a 13:45 h
 • Projeccions de planetari a la primavera i a la tardor:
  • De dimarts a divendres a les 17:00 h, 18:00 h i 19:00 h
  • Dissabtes a les 11:00 h, 12:00 h, 13:00 h, 17:00 h, 18:00 h i 19:00 h
  • Diumenges a les 11:00 h, 12:00 h i 13:00 h
  • Grups educatius (amb reserva prèvia): de dimarts a divendres. Cal concretar l'horari.

Estiu (juliol i agost)

 • De dimarts a dissabte de 10:30 a 13:45 h i de 17:00 a 20:45 h
 • Diumenges de 10:30 a 13:45 h
 • Projeccions de planetari a l'estiu:
  • De dimarts a dissabte a les 18:00 h, 19:00 h i 20:00 h
  • Dissabtes i diumenges a les 11:00 h, 12:00 h i 13:00 h

Preu de les entrades

Fixat per l'Ordenança fiscal reguladora de taxes per prestació de serveis al Planetari Municipal

Exposicions

Entrada gratuïta

Projeccions de planetari

 • General: 4,00 euros
 • Reduïda: 3,00 euros (jubilats, pensionistes, majors de 65 anys, menors d'edat d'entre 4 i 18 anys, estudiants, aturats, membres de famílies nombroses o monoparentals. És necessari acreditar aquestes condicions en la taquilla)
 • Educativa: 2,00 euros (grups educatius)

Per a les properes projeccions, està disponible la venda d'entrades en línia.

Contacte

Vista aèria del Planetari Accessos al Planetari Ortofoto del PLanetari

Contacte amb el Planetari

Localització

El Planetari de Castelló està situat davant del ma Mediterrani al Grau de Castelló, a l´inici del Parc Litoral que s'estén cap al nord i deixant PortCastelló al sud.

Com arribar-hi

Amb transport públic (tren i bus)

Tant l'estació de tren com la d'autobusos de llarg recorregut es troben juntes en la zona oest de la ciutat. Des d'allí es poden agafar el tram, les línies d'autobus del TUCs o la línea d'HICID, SA. Recomanem revisar els itineraris i els horaris als webs corresponents:

Amb transport individual

En el cas d'acostar-vos amb vehicle propi des de les platges de Benicàssim, heu de desviar-vos cap a l'esquerra, o siga, cap a la platja just abans d'arribar al final del Pinar (un gran parc de pins situat entre el Grau i l'aeròdrom) i des d'aquest punt ja ha de veure's el Planetari al costat de la platja.

Si veniu de qualsevol altre origen, cal que us dirigiu cap al Grau de Castelló per qualsevol de les seues entrades per a, una vegada passat el port cap al nord i just en l'encreuament següent després de començar el parc del Pinar (que quedarà a l'esquerra), girar a la dreta. El Planetari es troba al final del carrer.

Si arribeu amb vaixell propi i l'amarreu al port, únicament heu de passejar cap al nord i, després d'abandonar el port, girar a la dreta tal com s'ha comentat abans.

Des de l'aeròdrom hi ha un passeig que segueix la platja cap al sud.

Comunicacions i suggeriments

Per a fer arribar els vostres suggeriments, utilitzeu les opcions que hi ha en l'apartat "Contacte amb el Planetari" que está més amunt (correu electrònic, telèfon, fax o correu).

Per a sol·licitar la cessió d'espais, la gratuïtat d'una visita, les reclamacions, etc., podeu emplenar la instància genèrica de l'Ajuntament de Castelló i dur-la al Registre de l'Ajuntament des d'on s'encaminarà la seua tramitació segons corresponga. També podeu optar per la seu electrònica de l'Ajuntament (sede.castello.es).

Llista de correu del PlanetariQR Uneix-te a la llista de correu del Planetari

Per a les persones visitants i usuàries que desitgen mantindre’s informades dels esdeveniments i de les activitats organitzades, des del Planetari hem creat una llista. D’aquesta manera rebran aquesta informació directament en el seu correu electrònic.

Per tal que us incloem en la nostra llista, cal que ompliu el formulari d'inscripció en la llista de correu que tenim en paper al Planetari o cal que ens envieu un correu eletrònic a la nostra adreça planetari@castello.es​​​​​​​ indicant-nos l'adreça on voleu rebre la informació.

En l'enllaç "Política de privacitat" podeu consultar les qüestions relatives a la protecció de dades personals.

Si llegiu el codi QR, el mòbil us prepararà el correu i només haureu d'enviar-lo.
​​​​​​​