El Planetari

Vista frontal del Planetari

El Planetari de Castelló és el primer edifici d'aquestes característiques que es va construir a la Comunitat Valenciana i s'ha constituït com un dels eixos principals pel que fa a la cultura de divulgació científica.

Està situat al Grau, al principi del passeig Marítim, que s'allarga fins a Benicàssim. Enclavat a la vora del Mediterrani, destaca per la seua cúpula blanca de 25 m d'alçària per damunt del blau de la mar, i resulta un marc ideal per al contacte amb la ciència.

Al costat de l'accés principal de l'edifici es troba l'estàtua denominada La femella del mar, de l'escultor castellonenc Juan Ripollés. Rodejant l'edifici hi ha un espai dedicat a les exposicions a l'aire lliure, on destaquen la rosa dels vents i el rellotge de sol.

En el seu interior, tot just accedint al vestíbul, ens trobem el Pèndol de Foucault, una sala d'exposicions i la sala d'actes i conferències.

En la planta inferior podem trobar tres sales d'exposicions més i, a la planta superior, la sala del planetari, dotada amb un sistema de projecció híbrid, format per un projector optomecànic de la marca Carl Zeiss, que ens acompanya des de la inauguració, i al qual recentment s'ha afegit un projector digital a cúpula completa d'RSA Cosmos, amb la finalitat de fer més agradable i interessant la sessió a les persones assistents.

Rellotge de Sol. Exteriors.  Sala del planetari al Planetari

Història

El Planetari es va inaugurar el 8 de maig de 1991 i, des d'aleshores, ha sigut un focus de divulgació de la ciència i de l'entreteniment a la ciutat de Castelló.

Entre els esdeveniments que han tingut lloc en aquests anys, han sigut importants les múltiples edicions de les Jornades d'Astronomia que, quasi des del principi, s'han convertit en un punt de trobada important en l'àmbit nacional dels astrònoms aficionats, així com dels formadors del jovent.

El Planetari també és un lloc de reunió per a observacions d'esdeveniments astronòmics, com eclipsis de Sol o Lluna i trànsits planetaris per davant del Sol. També es realitzen altres observacions planificades tots els estius i quan els acostaments planetaris les fan més espectaculars.

Durant aquests anys han passat pel Planetari algunes exposicions itinerants que, juntament amb les pròpies, han oferit al públic una visió molt variada de la ciència, tant de la naturalesa com de la física o la paleontologia.

Activitats

projeccions de planetariexposicionstallers i planetallers observacions del celcursoscongressos i jornades

Visites de grups educatius. Informació i formalaris